• 03 757 18 00
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
UČNI IZDELOVALNI LABORATORIJ

UČNI IZDELOVALNI LABORATORIJ


Učni izdelovalni laboratorij bo deloval v konceptu doseganja ciljev:
a. Vzpostavitev učnega izdelovalnega laboratorija
V Dravinjski dolini (Slovenske Konjice – Zreče) bomo v okviru Šolskega centra Slovenske Konjice-Zreče vzpostavili prostor, v katerem bodo na voljo najsodobnejši stroji za prototipiranje, ki bodo dostopni tako posameznikom, kot tudi javnosti.
V okviru učnega izdelovalnega laboratorija bodo za zainteresirane posameznike organizirani izobraževalni programi in delavnice, mentorsko delo, možnost individualnega dela na strojih, izobraževanje za uporabo strojev pod vodstvom strokovnih sodelavcev in proces oblikovanja prototipa pod vodstvom mentorja.
Učni izdelovalni laboratorij bo služil kot enotna točka na kateri bodo lahko podjetja dobila dostop do storitev, znanj in strojev, s katerimi bodo nadgradila svoje raziskovalne dejavnosti. S pomočjo lastnih razvojnih programov bo učni izdelovalni laboratorij v povezavi s podjetji iskal rešitve za izboljšanje energetske in snovne učinkovitosti. Končni cilj je vzpostaviti platformo za prenos znanja med vsemi deležniki v širši Dravinjski dolini.

b. Izobraževanje in inovativnost

Pomoč izdelovalcem
Začetnikom ter navdušencem nad tehniko želimo omogočiti dostop do strojev ter znanja v okviru industrijskega laboratorija, ter jim s tem pomagati na poti do prvih prototipov, kot tudi do resnejših projektov.

Približevanje sodobne tehnologije mladini
Izvajali bomo delavnice, skozi katere bomo udeležence izobrazili za uporabo novih tehnologij v skladu s 4. industrijsko revolucijo, dvigovali tehniško pismenost, ter spodbujali zanimanje za tehnične poklice.

Izvajanje mentorske dejavnosti
V okviru industrijskega laboratorija bomo izvajali mentoriranje posameznikom pri izdelavi projektov, podjetniško usmerjenim pa pomagali s povezovanjem z zunanjimi mentorji.

Spodbujanje inovativnosti
Skozi delavnice bomo predstavili razvoj izdelka od ideje do produkta. V okviru tedenskih srečanj bomo organizirali tudi gostovanja strokovnjakov iz podjetij, ki bodo predajali svoje znanje v okviru teh delavnic, kot tudi srečanj, namenjenih širši skupnosti.

c. Prototipiranje
Omogočiti in poenostaviti hitro izdelavo prototipov. Za napredne izdelovalce bodo na voljo stroji, ki bodo bistveno skrajšali čas izdelovanja prototipa, torej časa med osnutkom ideje ter končnim produktom.


d. Vzpostavitev skupnosti izdelovalcev
V okviru prostora bomo vzpostavili skupnost izdelovalcev, ter preko mreženja poskrbeli za prenos znanja med posameznimi strokami (strojništvo, elektronika,…). S pomočjo izzivov bomo spodbujali timsko delo ter zanimanje za podjetništvo.

Aktivnosti učnega izdelovalnega laboratorija:
• Open day's (odprte ure za javni dostop, uporabo opreme ob prisotnosti mentorja)
• Tečaji uporabe strojev (Prototype overview, 3D tisk, laserski razrez, tiskana vezja, ročno orodje, struženje, rezkanje,…)
• Fab Lab crash course (delavnice, tečaji za delo na posameznih strojih)
• Srečanja z mednarodno in lokalno priznanimi strokovnjaki in podjetniki
• Tehniški krožek
• Logika ustvarjanja (širjenje zanimanja za tehniko od najmlajših generacij naprej)
• R&R dejavnost (uporaba prostorov in know how-a za izvajanje R&R aktivnosti)
• Podjetniški izziv (reševanje podjetniških/razvojnih izzivov)
• Vzpostavitev skupnosti U-LAB (članstvo podjetij s širšega območja Dravinjske doline).

u lab opis


© 2024 Šolski center Slovenske Konjice - Zreče. Vse pravice so pridržane. Izdelal Maksima Web art