6. septembra 2025 je v Konjicah potekal tradicionalni Jurjev sejem, ki vsako leto privablja številne obiskovalce iz širše okolice. Med sodelujočimi smo bili tudi trije dijaki Srednje poklicne in strokovne šole Zreče, smer gastronomsko-turistični tehnik, ki smo se pod mentorstvom gospe Helene Sovec aktivno vključili v dogajanje.
Za to priložnost smo v šolski kuhinji pripravili različne slane in sladke dobrote, pri čemer smo uporabili pridobljeno znanje iz kulinarike in strežbe ter posebno pozornost namenili tako okusu kot tudi estetskemu videzu jedi. Na sejmu smo imeli svojo stojnico, kjer smo obiskovalcem ponujali domače pripravke, se z njimi prijazno pogovarjali in predstavljali našo šolo ter smer. Z nami so svoje izdelke in proizvode na stojnicah ponujali številni mojstri rokodelske obrti.
Dogodek je bil odlična priložnost, da smo preizkusili svoje praktično znanje v resničnem okolju, spoznali pomen dobre predstavitve izdelkov in vljudne komunikacije s kupci. Obenem smo se povezali z lokalno skupnostjo in prispevali k pestremu dogajanju na sejmu. Celotna izkušnja nam je omogočila, da smo razvijali svojo ustvarjalnost, podjetniški duh in občutek za timsko delo, hkrati pa smo se zabavali in ponosno zastopali našo šolo.
Ena izmed dobrot je bila Škalska pogača, katero bomo skupaj z lokalno skupnostjo poskušali ponovno obuditi in njen recept razširiti med lokalne prebivalce.
Dijaki programa gastronomija in turizem iz SPSŠ Zreče smo v okviru strokovne ekskurzije obiskali Lendavo, ki je znana po svoji bogati zgodovini, kulturni raznolikosti in vinogradniški tradiciji. Ekskurzija je bila namenjena spoznavanju turističnih znamenitosti ter lokalne kulinarične in vinarske ponudbe, ki sta za naš izobraževalni program izjemno pomembni. Prvi del obiska je bil namenjen vzponu na stolp Vinarium, ki velja za eno največjih turističnih znamenitosti v regiji. Z višine 53,5 metra se nam je odprl čudovit panoramski razgled na štiri države – Slovenijo, Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško. S tem smo dobili vpogled v geografske in kulturne posebnosti območja, kjer se stikajo različne narodne skupnosti in tradicije. Po ogledu stolpa smo obiskali kmetijo Cuk, kjer smo se udeležili strokovno vodene degustacije prekmurskih vin. Spoznali smo lokalne vinske sorte, postopke pridelave in pomen vinske kulture za razvoj turizma v Lendavi. Degustacija nam je omogočila razumevanje povezave med vinogradništvom in gastronomsko ponudbo regije. Ekskurzija v Lendavo je bila izjemno poučna in nam je omogočila, da smo pridobljeno teoretično znanje prenesli v prakso. Doživetje nas je spodbudilo k razmišljanju o pomenu ohranjanja lokalne tradicije ter vključevanja avtentičnih doživetij v turistično ponudbo.
Pozdravljeni,
na povezavi lahko najdete fotografije, ki so povezane z dogajanjem prvega šolskega dne.
Obilo užitkov ob obujanju lepih trenutkov.
Vodstvo šole
Dragi učenci, spoštovani starši!
Upamo, da ste lepo preživeli počitnice, doživeli veliko nepozabnih trenutkov in da ste polni energije. V naslednjem tednu boste z veliko radovednosti in vedoželjnosti vstopili v novo šolsko leto. Za 1. šolski dan vam zatorej posredujemo nekaj pomembnih informacij.
Prvi šolski dan bomo za vpisane v Srednjo poklicno in strokovno šolo Zreče izvedli v ponedeljek, 1.9.2025 z začetkom ob 7.30. Dijaki višjih letnikov boste pred šolo na Dravinjski cesti 1 v Zrečah počakali na razrednika in nato skupaj odšli v razrede, dijaki prvih letnikov pa boste pred vhodom v novi šolski objekt počakali na razrednike, izvedli fotografiranje, prisluhnili ravnateljici Šolskega centra ter nato v spremstvu odšli v matične učilnice.
Razpored dijakov po prostorih:
Uspešen začetek novega šolskega leta in nasvidenje 1. 9. 2025.
Vodstvo šole
Spoštovani dijaki,
začetek šolskega leta je pred vrati in da boste zanj popolno opremljeni, vam bo knjižničarka učbenike iz učbeniškega sklada delila na Srednji poklicni in strokovni šoli, na Dravinjski cesti 1 v Zrečah v v učilnici B1 v pritličju šolske stavbe po razporedu:
a) četrtek, 28. avgusta 2025:
1.GSa (strojni tehnik in gastronomsko turistični tehnik): od 7.30 do 8.30
1.a (oblikovalec kovin in inštalater strojnih inštalacij): od 8.30 do 9.30
2.a: od 9.30 do 10.00
3.b: od 10.00 do 10.30
3.a: od 11.00 do 11.30
b) petek, 29. avgusta 2025:
2.GSa: od 7.30 do 8.30
2.GSb: od 8.30 do 9.30
3.Sa: od 9.30 do 10.30
4.Sa in 4Gta: 11.00 do 12.00
S sabo prinesite odrezek plačane položnice oz. dokazilo, da ste obrabnino plačali.
Tisti, dijaki, ki niste oddali vpisnice za naslednje šolsko leto, morate najprej izpolniti prijavnico, plačati obrabnino, šele nato dobite učbenike. Prosimo, da se držite urnika.
V kolikor v predvidenem času učbenikov ne morete dvigniti, pokličite v šolsko knjižnico na telefonsko številko 041 607 452 in skupaj bomo poiskali ustrezen termin.
Knjižničarka:
Helena Sovec
Spoštovani dijaki,
bližajo se popravni izpiti, zato vam želim poslati vse pomembne informacije in obenem izkazati podporo na vaši poti do uspeha. Verjamem, da lahko s pravo pripravo in pozitivno miselnostjo dosežete želene rezultate.
Razpored izpitov
Bližnica do razporeda:
Jesenski_izpiti_Splet_2025.pdf
Opomba: Avtomatično ste prijavljeni na največ tri izpite; najprej bo izveden tisti predmet, pri katerem niste bili ocenjeni - dopolnilni izpit.
Priprava in podpora
Priprave so potekale v sodelovanju z učitelji ocenjevalci.
Učitelji so vam na voljo za vprašanja preko e-pošte in eAsistenta – ne oklevajte jih kontaktirati.
Konferenca po izpitih bo predvidoma v ponedeljek, 25. avgusta 2025.
Po potrditvi rezultatov boste prejeli uradno obvestilo o uspehu, pri uspešno opravljenih izpitih pa tudi spričevalo.
Kaj prinesti na izpit
Pisala in rešene naloge
Grafično orodje (geotrikotniki, ravnila, šestila, ipd.)
Priročnike, tabele, kalkulatorje... – vse, kar potrebujete za izpit
Še zadnji koraki
Preverite končni seznam v prilogi (lahko pride do manjših sprememb).
Poskrbite, da ste vključeni v vse načrtovane izpitne aktivnosti.
Za dodatna vprašanja sem vam vedno na voljo.
Verjamem v vašo uspešnost – izkoristite še zadnje dni za utrjevanje znanja in pogumno stopite pred izpitne komisije. Srečno in naj vam bo izpit priložnost za dokaz, kako daleč ste prišli!
Lep pozdrav in veliko uspeha,
Tomaž Černec
Spoštovani,
dijaki programa strojni tehnik so 7. 7. 2025 dokončno zaključili izobraževanje na Srednji poklicni in strokovni šoli Zreče z nadpovprečnimi rezultati na poklicni maturi ter pridobili poklicni naziv strojni tehnik.
Njihov razrednik Dušan Špoljar je povedal, da ni pomembno, katero pot bodo izbrali, ampak kako bodo po njej hodili. Želimo jim srečo v življenju in uspešno karierno pot!
Bližnjica do fotografij prireditve
Vodstvo šole
Spoštovani dijaki,
bližajo se popravni izpiti, zato vam želim poslati vse pomembne informacije in obenem izkazati podporo na vaši poti do uspeha. Verjamem, da lahko s pravo pripravo in pozitivno miselnostjo dosežete želene rezultate.
Razpored izpitov
Ponedeljek, 30. junija 2025
08:00 – pisni izpiti
11:00 – ustni izpiti
Torek, 1. julija 2025
08:00 – pisni izpiti
11:00 – ustni izpiti
Bližnica do razporeda: Spomladanski_izpiti_Splet_2025.pdf
Opomba: Prijavljeni ste na največ dva izpita; najprej bo izveden tisti predmet, pri katerem niste bili ocenjeni.
Priprava in podpora
Priprave so potekale v sodelovanju z učitelji ocenjevalci.
Učitelji so vam na voljo za vprašanja preko e-pošte – ne oklevajte jih kontaktirati.
Konferenca po izpitih bo v četrtek, 3. julija 2025.
Po potrditvi rezultatov boste prejeli uradno obvestilo o uspehu, pri uspešno opravljenih izpitih pa tudi spričevalo.
Kaj prinesti na izpit
Pisala in rešene naloge
Grafično orodje (geotrikotniki, ravnila, šestila, ipd.)
Priročnike, tabele, kalkulatorje... – vse, kar potrebujete za izpit
Še zadnji koraki
Preverite končni seznam v prilogi (lahko pride do manjših sprememb).
Poskrbite, da ste vključeni v vse načrtovane izpitne aktivnosti.
Za dodatna vprašanja sem vam vedno na voljo.
Verjamem v vašo uspešnost – izkoristite še zadnje dni za utrjevanje znanja in pogumno stopite pred izpitne komisije. Srečno in naj vam bo izpit priložnost za dokaz, kako daleč ste prišli!
Lep pozdrav in veliko uspeha,
Tomaž Černec
9. maj je dan Evrope - dan praznovanja miru in enotnosti v Evropi. Na Srednji poklicni in strokovni šoli Zreče smo ga obeležili s prireditvijo, na kateri smo poudarili, da Evropska unija že 75. leto ponosno stopa po poti sanj, ki so postale resničnost. Prizadeva si za mir, enotnost in svobodo za vse. Že tri četrt stoletja utrjuje mostove med narodi in uresničuje vizijo skupne prihodnosti.
Ob praznovanju dneva Evrope se še posebej zavedamo, da je mir ena najdragocenejših vrednot. Želimo si zdravja, varnega življenja in potovanj brez strahu. Želimo si tistega, česar smo Evropejci vedno bili zmožni - ko smo se pobirali iz ruševin vojne, krize in lakote. Želimo si poguma, da spregledamo, da popravimo napake in postanemo močnejši – kajti le skupaj lahko iz krize stopimo kot zmagovalci. Predvsem pa je pomembno, da ne obupamo v skrbi za ljudi, za planet in v zavezanosti znanstveni resnici.
Želimo si konca vojne v Ukrajini, v Palestini in drugod po svetu. Želimo si manj strahu in več strpnosti, vztrajnosti, zaupanja ter upanja v boljšo prihodnost.
Na prireditvi so o pomenu dneva Evrope in Evropske unije spregovorili dijaki in gostje. Med njimi so bili direktorica občinske uprave Občine Zreče, direktorica-ravnateljica Šolskega centra Slovenske Konjice-Zreče, direktorica-ravnateljica šole Franz-Oberthür-Schule iz Würzburga ter koordinator Erasmus+ projektov z nemške šole.
Po deklamaciji pesmi Neže Maurer Nekaj ali nekdo je Anja je predstavila svoji avtorski pesmi Zavetje in Dom, ki ju je napisala posebej za to priložnost. Ob verzih in spremljajoči glasbi smo se potopili v svet njenih misli in občutij. Njene besede so nas globoko nagovorile in razkrile njeno notranjo moč, a tudi ranljivost ter iskanje miru. Pesem Dom je izpostavila globoko sporočilo o pomenu varnosti, pripadnosti in doma.
Dogodek smo nadgradili z zgodbo o Ikarju in Dedalu ter z lutkovno predstavo. Tako smo prireditvi vdahnili dodatno toplino in ustvarjalnost. Prikazali smo, kako sta Ikar in Dedal povezana s sodobno Evropo in kako je Evropa dobila ime. Poudarili smo, da sta Ikar in Dedal simbol poguma in napredka - kot Evropa sama – le da je Ikar tvegal preveč, Evropa pa ne. Njuna zgodba simbolizira človeško željo po preseganju meja mogočega, obenem pa opozarja na nevarnosti pretirane ambicije. Feničanska princesa Evropa je bila začetek; današnja združena Evropa pa je njeno nadaljevanje. Iz princesine zgodbe so zrasli narodi, ideje in kultura. Dedal in Ikar ostajata večna dilema - kako se dvigniti in ne pasti. Zgodovina nas uči, da se sanje prenašajo iz roda v rod; a sanje brez meja potrebujejo razumevanje svojih korenin.
Povezovalca programa sta nas popeljala iz sveta razmišljanja in sanj v bolj stvaren, a hkrati lahkoten svet – v svet kulinarike in lepot evropskih mest. Ogledali smo si navdihujoč film o okusih Evrope, ki nas je z lepoto in slikovitimi podobami evropskih mest povsem prevzel. Popotovanje smo sklenili s simboličnim prehodom iz Evrope v srce Slovenije - v objem domače pesmi, tradicionalne hrane in bogate kulturne dediščine. Ob zvokih slovenske glasbe so nas spremljale zgodbe okusov naših babic in slikovitosti slovenskih pokrajin, medtem ko so citre zaigrale melodijo za dušo.
Prireditev smo zaključili s podelitvijo Europasov dijakom, ki so v okviru projektov Erasmus+ opravljali izobraževanje v Nemčiji, na Portugalskem in na Hrvaškem.
Štefica Fink
Več fotografij si lahko pogledate na povezavi.
Gourmet Cup 2025, Krvavec
Prvi ponedeljek v mesecu marcu je že tradicionalno rezerviran za Gourmet cup na snegu, katerega organizira Gostinstvo Jezeršek. Prireditev, kjer se na Krvavcu srečajo mladi talenti iz različnih gostinskih šol Slovenije, chefi mentorji, kateri jim pomagajo, gostinci, vinarji, ponudniki gostinske opreme in še kdo. S skupnimi močmi se izvede fantastičen dogodek, na katerem ne manjka odlične hrane, dobre kapljice, obilo smeha, veselja, druženja, smučanja in plesa.
Zahvaliti se moramo chefu Andreju Smogavcu, kateri nam je pomagal že drugo leto. Bao bunsi so šli za med, zakaj pa lahko preverite v recepturi.
Recept:
Prvi teden v februarju smo se udeležili »Festivala gastronomije in mednarodnega tekmovanja kuharjev, natakarjev, barist, barmanov in restavracij«. Letos je ponovno potekalo v čudovitem ambientu dubrovniških hotelov.
Na »Dubrovnik Royal Gourmet 2025«, sta odšla Klarisa in Žan, oba dijaka tretjega letnika. Klarisa je pripravila črno rižoto z kozicami, bučo in penečim vinom. Osvojila je srebrno odličje. Žan je pripravil piščančjo ruladico z ohrovtom v smetanovi omaki s slivami, skutni cmok in pire iz sladkega krompirja. Osvojil je bronasto odličje. Svoje delo sta opravila strokovno in v skladu z vsemi napotki, smernicami in po načrtu, katerega so izdelali že v šolski kuhinji v Zrečah.
Ambient, narava in prijazni organizatorji ter domačini so na tekmovalca in na obe spremljevalki, mentorico Heleno Sovec in Špelo Brezovnik, naredili prav poseben vtis. V šoli se že izvajajo aktivnosti, da bodo dijaki v Dubrovnik odšli tudi preko Erasmus+ izmenjave, na praktično usposabljanje. Tudi tokratna udeležba je bila sofinancirana s strani Evropske unije, Erasmus + projektov.
Temelj življenja v EU so svoboda, demokracija, enakost in pravna država, spodbujanje miru, varnosti in stabilnosti. Mladi, ki razumejo delovanje EU in njene vrednote, so bolje opremljeni za sodelovanje v demokratičnih procesih ter za odgovorno odločanje na lokalni, nacionalni in evropski ravni.
Dijaki ambasadorji SPSŠ Zreče si prizadevajo, da svoja znanja in informacije o EU in EP prenašajo na sošolce in osnovnošolce v lokalnem okolju. Velika priložnost za širjenje tovrstnih znanj sta bila informativna dneva in Dnevi odprtih vrat, ko nas je obiskalo veliko učencev različnih osnovnih šol. Dijaki svoje ambasadarstvo opravljajo z velikim navdušenjem. Poudarjajo, da se premalo zavedamo blaginje, v kateri živimo. Našim prednikom vedno ni bilo tako lepo. V vojni je bil svet drugačen. Po dveh strašnih vojnah je Evropa krvavela. Rane so bile globoke, pregloboke, da bi jih zdravili sami.
Tedanji vizionarji, zlasti Schuman in Churchill, so razumeli, da edina pot naprej vodi skozi povezovanje in bodo le tako presegli sovraštvo in strah ter zgradili novo prihodnost. Iz pepela vojne se je rodila nova ideja – ideja miru in sodelovanja. Rodile so se "Združene države Evrope".
Danes imamo Evropo, ki je več kot samo skupnost držav, je skupnost vrednot – miru, solidarnosti in enotnosti. Evropa smo mi Evropejci – različni, a povezani!
Evropa ni popolna, a sanje o mirni, povezani celini ostajajo žive. Naj bodo vrednote tiste, ki nas povezujejo, in prihodnost tista, ki nas navdihuje, da uresničujemo cilje, korak za korakom.
Štefica Fink
Za več fotografij kliknite na povezavo.
Drevo, mogočen simbol življenja, nas spremlja skozi zgodovino kot vir navdiha in globokega spoštovanja. Je rastlina, ki je človeku najbližja: trdno zasidrano v zemlji, a hkrati neustavljivo z vejami sega v nebo. Opominja nas na prizadevanje in vztrajnost, na enotnost in raznolikost.
V ponedeljek, 27. januarja 2025, nas je na šoli obiskal evropski poslanec gospod magister Matej Tonin. Razprava o aktualnih evropskih temah je bila zanimiva. Osredotočili smo se na migracijsko politiko Evropske unije, kakovost živil na evropskem trgu, krepitev evropske obrambne industrije, gospodarsko konkurenčnost EU, širitev Evropske unije, energetsko varnost ter vlogo mladih v prihodnosti EU.
Gospod Tonin je poudaril potrebo po učinkovitejšem upravljanju migracij. Predstavil je t. i. avstralski model za reševanje migrantske krize, ki spodbuja vračanje ilegalnih migrantov in vzpostavitev migrantskih centrov izven EU, kar bi prispevalo k boljši zaščiti zunanjih meja unije.
Dotaknili smo se problematike kakovosti živil na evropskem trgu. Omenil je primer ponarejenega medu. Izpostavil je potrebo po jasnem označevanju porekla in uvedbi strožjih nadzornih mehanizmov in sankcij za kršitelje.
Kot ključne dejavnike za povečanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva v primerjavi z ZDA in Kitajsko je navedel potrebe po inovacijah ter vlaganjih v raziskave in razvoj.
Pri vprašanju širitve Evropske unije je poudaril, da je vključevanje držav Zahodnega Balkana v EU strateškega pomena za stabilnost in varnost regije; da pa je postopek dolg in zahteven, preden izpolnijo vse kriterije za članstvo.
V razpravi o energetski varnosti je izpostavil pomen jedrskih elektrarn, nujnost uporabe obnovljivih virov energije in čiste tehnologije.
Glede vloge mladih v prihodnosti EU je opozoril na pomen izobraževanja, zaposlovanja in participacije mladih v evropskih zadevah, pri čemer zlasti programi Erasmus+ spodbujajo mobilnost, pridobivanju novih znanj in veščin ter vključevanje mladih v procese odločanja na evropski ravni.
Razprava je bila zelo poučna in nam je ponudila globlji vpogled v aktualne izzive, s katerimi se sooča Evropska unija.
Zahvaljujemo se gospodu Toninu za njegov čas in pripravljenost deliti svoje poglede ter se veselimo nadaljnjih srečanj in sodelovanja.
Štefica Fink
Več fotografij na povezavi tukaj.
Spoznavanje zgodovine, kulture in ohranjanje kulturne dediščine ima ključno vlogo pri krepitvi identitete, povezanosti z domovino in zavedanja o skupnih vrednotah. Dijaki so se z orientacijskim pohodom po srednjeveški Ljubljani poglobili v bogato kulturno dediščino glavnega mesta. Pod strokovnim vodstvom so raziskovali Ljubljanski grad, ki je s svojo zgodovinsko vrednostjo in zgodbo ključen simbol prestolnice. Kot vsako leto so si ogledali tudi dela Jožeta Plečnika, arhitekta, ki je neizbrisno zaznamoval slovensko kulturno krajino.
Med obiskom Državnega zbora so si dijaki ogledali notranjost parlamenta, kjer so skozi zanimivo predstavitev spoznali delovanje te ključne državne institucije. Z zanimanjem so sodelovali v interaktivnih nalogah v avli, kjer je predstavljena virtualna podoba Evropske unije. Prisluhnili so predstavitvi Evropskega parlamenta in Evropske unije, kar jim je omogočilo boljše razumevanje vloge, ki jo EU igra v vsakdanjem življenju evropskih državljanov.
Tovrstne aktivnosti dijakom ne le približajo zgodovino, kulturo in delovanje državnih ustanov, temveč jih tudi spodbujajo k razmišljanju o lastni vlogi v družbi kot aktivnih in odgovornih državljanov.
Štefica Fink
Več fotografij si lahko pogledate tukaj.
Dijaki strojništva ter gastronomije in turizma so v prazničnem vzdušju obiskali predbožični Trst. Najprej so si ogledali čudovit grad Miramare, ki jih je očaral s svojo lego ob morju in bogato zgodovino. Nato so se sprehodili po Glavnem trgu (Piazza Unità d'Italia), kjer so spoznali pomembne znamenitosti, kot sta vladna in občinska palača ter veličasten vodnjak štirih celin.
Obiskali so Borzni trg, kjer stoji zgodovinska borzna stavba. Sprehodili so se po sprehajalni poti Jamesa Joyca, slavnega pisatelja, ki je del svojega življenja preživel v Trstu. Pot jih je vodila na trg Ponterosso ob Velikem kanalu. Nadaljevali so z ogledom rimskega amfiteatra, ki priča o bogati antiki mesta in se povzpeli na grič sv. Justa. Obiskali so grad sv. Justa in vstopili v katedralo, kjer je nekoč pridigal Primož Trubar.
Spoznavali so pomembne Slovence, ki so v preteklosti delovali v Trstu in pustili pomemben pečat na področju kulture, gospodarstva in družbe.
Dan je bil prežet z učenjem, raziskovanjem zgodovine ter uživanjem v prazničnem vzdušju Trsta.
Štefica Fink
V okviru projekta Erasmus+, ki omogoča mednarodno povezovanje mladih in izmenjavo znanja, smo na SPSŠ Zreče gostili skupino sedmih dijakov strojništva ter štirih učiteljev iz Würzburga v Nemčiji. Njihov obisk je bil priložnost za pridobivanje novih teoretičnih in praktičnih znanj, spoznavanje naše šole ter lepote in kulture Slovenije.
Dijaki iz Würzburga so v času svojega obiska na naši šoli sodelovali v delavnicah in predavanjih, kjer so poglabljali znanje iz naslednjih področij:
Poleg strokovnega usposabljanja smo jim predstavili tudi slovensko naravno in kulturno dediščino. Skupaj smo obiskali:
Dijaki iz Würzburga so izrazili željo, da bi se naslednje leto radi še več družili z našimi dijaki, da bi tako spoznali še več o slovenskih običajih in življenju.
Obisk je bil neprecenljiva izkušnja, ki je obogatila obe strani, slovensko in nemško, saj smo skupaj širili strokovno znanje, gradili prijateljstvo in se povezovali v duhu medkulturnega razumevanja.
Štefica Fink