• 03 757 18 00
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Projekti in izmenjave

Živa knjižnica - Ne sodi knjige po platnicah

HUMAN LIBRARY - don't judge a book by its cover

 

ŽIVA KNJIŽNICA ALI KAKO BRATI LJUDI NA
GIMNAZIJI SLOVENSKE KONJICE

Rada berem in vem, da lahko platnice knjig že pregovorno zavedejo bralca. Enako je z ljudmi. Tudi človeških knjig ni dobro soditi po zunanjosti, saj največkrat ustvarjajo zavajajoče predstave in predsodke. Človeške knjige na Živi knjižnici se berejo v notranjost, zato da bi razumeli in lažje sprejeli drugačne življenjske zgodbe posameznikov, ki so iz različnih vzrokov tarča škodljivih sterotipnih označb v družbi.
Tako kot v pravi knjižnici si tudi v Živi knjižnici živo knjigo bralec izbere po katalogu. Sposodi si jo le za čitalnico, ki je poseben prostor s prijetnim vzdušjem za pogovor. Bralec dobi izkaznico in po pogovoru knjigo vrne knjižničarju. Izbira lahko med mnogimi profili knjig: plesalka ob drogu, babica vnuku z dvema očetoma, oseba z izgubo spomina, priseljenec, ozdravljeni alkoholik, upokojenka, zdravilec, couch-surfer, študent babištva ...
Gimnazija Slovenske Konjice aktivno sodeluje pri organizaciji in izvedbi Živih knjižnic že od marca 2012, ko sva bila z Maticem Podgrajškom, takrat dijakom 3. letnika, na sedemdnevnem treningu o metodi Žive knjižnice v Londonu, kjer smo za zaključek izvedli mini mednarodno Živo knjižnico. V organizacijskem timu so bili še Estonci, Turk, Italijana, Čeha, Romuni, Angležinja in Litvanki. Septembra je sledila 1. Živa knjižnica v Mariboru, ko smo se povezali z Mkc Maribor. Nato se je ponovila junija 2013, potekala je v enem izmed Živih dvorišč v okviru festivala Lent. Z Maticem imava čast, da zmeraj opravljava vlogo knjižničarjev.
Na zadnji, ki jo je organiziral Mkc Maribor kot projekt mladinske izmenjave, pa sta sodelovali poleg Matica še Lara Kraljevič in Anastasia Babicheva. Bili sta knjigi.

Mateja Smolar Tič, mentorica

LJUDJE SMO KNJIGE

Ko sem prejela klic in na drugi strani linije slišala: ''Lara, a bi bila knjiga?'' sem se najprej začela smejati. Ko pa sem se o metodi Živa knjižnica izvedela več, sem bila precej vznemirjena od pričakovanja.
Tokratni projekt Živa knjižnica je potekal v povezavi s tedensko bilateralno mladinsko izmenjavo preko programa Mladi v akciji v Mariboru, kjer so nas obiskali Romuni. Ekipo so sestavljali: knjižničarja, informatorji, slovarja, pa tudi žive knjige, med drugim paraplegik, oseba s cerebralno paralizo, ozdravljena anoreksije, gej ... Ob intenzivnem druženju v mariborskem mladinskem hotelu smo se zelo povezali in sestavili družino. Preko raznolikih delavnic o stereotipih, aktivnih priprav na izvedbo žive knjižnice, zapetih pesmi ob zvokih kitare, preplesanih večerov, jutranjih kavic na terasi ter skupnih kuharskih podvigov smo postali nerazdružljivi.
Polni pričakovanj smo se končno zbudili v petkovo jutro. Zdaj je šlo zares. Že zjutraj smo odhiteli na Živo dvorišče na Gosposko 11 in začeli pripravljati našo knjižnico, ki se je dogajala vse do večera. Podobno se je odvijal dan tudi v soboto, 21. septembra. V dveh dnevih nas je obiskalo nekaj več kot 150 bralcev, s čimer smo bili več kot zadovoljni. Najboljši občutek celotnega projekta je zagotovo, ko vidiš zadovoljne obraze bralcev, ki povedo, da so izkusili nekaj novega, drugačnega.
V nedeljo nas je čakal nagradni izlet na Mariborsko Pohorje, kjer so nas zvoki kitar popeljali v popolnoma drug svet brez predsodkov. Sončni žarki so nam ves dan le še polepšali. V ponedeljek smo se z mešanimi občutki vrnili domov, zadovoljni zaradi uspešno izpeljanega projekta in žalostni zaradi odhoda prijateljev iz Romunije.
Prepričana sem, da je celoten projekt zagotovo dosegel svoj namen. Odpravili smo marsikateri predsodek, še bolj sprejeli drugačne in polni novega znanja, novih zgodb ter izkušenj odšli vsak svojo pot. A prav zaradi tako uspešno izpeljanega projekta že polni pričakovanj načrtujemo zimsko in pomladno živo knjižnico ter ciljamo še na večje število branj. Vsak izmed nas bi lahko bil knjiga, ker se za vsakim nasmehom skriva zgodba, ki nas je izoblikovala v to, kar smo.

Lara Kraljevič, 2. a

Živa knjižnica – ne sodi knjige po platnicah

Med lanskim izobraževanjem Human Library & Diversity v Londonu smo se navdušili nad idejo Žive knjižnice tudi na Gimnaziji Slovenske Konjice, saj prinaša dober in učinkovit način ozaveščanja predsodkov, soočanja z njimi skozi pogovor in če » branje« poteka gladko, razbremenitev bralcev negativnih stereotipov .

Projekt Živa knjižnica (Human Library) je razvila danska mladinska nevladna organizacija »Ustavi nasilje« leta 2000, kmalu za tem pa je projekt pod okrilje vzel Svet Evrope. Med leti 2000 in 2011 so priredili Žive knjižnice v že več kot 60. državah po svetu, v Sloveniji jih različna društva organizirajo od leta 2007.

Dogodek Žive knjižnice poteka kot izposoja knjig v pravi knjižnici, vključno s katalogom knjig, izdajo izkaznice in omejenim časom izposoje, le da so knjige žive, tj. posamezniki, ki so tarča predsodkov in izključevanja v družbi ( npr. zdravilec, gej, gibalno ovirana oseba, mladoletna mamica, oseba, ki je izkusila nasilje v družini, ženska v moškem poklicu, ozdravljeni alkoholik, ozdravljena bulimije...).

Letos je Gimnazija Slovenske Konjice sodelovala z Mladinskim kulturnim centrom Maribor pri organizaciji prve Žive knjižnice v Mariboru, ki je potekala v petek, 14. septembra popoldne na Grajskem trgu. Za branje je bilo pripravljenih 21 knjig, ki jih je bralo okrog 60 bralcev. Pomeni, da je dogodek presegel pričakovanja.

Navdušeni odzivi bralcev nas spodbujajo, da šolsko varianto Žive knjižnice organiziramo tudi na Šolskem centru Slovenske Konjice-Zreče.

Mateja Smolar Tič, koordinatorka projekta


© 2022 Šolski center Slovenske Konjice - Zreče. Vse pravice so pridržane. Izdelal Maksima Web art