• 03 757 18 00
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Projekti in izmenjave

Živimo dediščino Žičke kartuzije

Živimo dediščino Žičke kartuzije

ŽIVIMO DEDIŠČINO ŽIČKE KARTUZIJE
(ob 850 – letnici Žičke kartuzije)

Ker letos mineva 850 let od prihoda kartuzijanov v Dolino Sv. Janeza Krstnika, bo v ožjem lokalnem in širšem slovenskem prostoru potekal sklop dogodkov, promocijskih dejavnosti in mednarodna konferenca, namenjeni Žički kartuziji.
S projektom želimo zadostiti potrebi po povezovanju lokalne skupnosti s ŠC Slovenske Konjice – Zreče, saj to lahko vsebinsko in doživljajsko obogati celotno dogajanje, hkrati pa odpre nove poti do prihodnjih povezav. Zato smo na ŠC Slovenske Konjice-Zreče začeli z izvajanjem projekta, ki bo :
- vzpostavil širše sodelovanje med subjekti lokalne skupnosti, ki izvajajo kulturno-vzgojne dejavnosti in vzgojno-izobraževalnimi ustanovami v občini Slovenske Konjice in tudi v širšem lokalnem okolju,
- bogastvo kulturne dediščine Žičke kartuzije intenzivneje vključil v programe kulturne vzgoje in kulturnega turizma,
- obogatil obstoječe vzgojno-izobraževalne programe s kulturno-vzgojnimi vsebinami Žičke kartuzije z namenom ozaveščanja in popularizacije,
- vzpostavil formalizirane in sistematične stike med pedagoškim osebjem vzgojno-izobraževalnih ustanov in sodelujočimi zunanjimi izvajalci ter vključil dijake v prireditvene, turistične in družabne vsebine na Konjiškem,
- izpostavil Žičko kartuzijo kot živahno stičišče zgodb preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

PODROBNEJŠI OPIS PROJEKTA:
V septembru bo na Gimnaziji Slovenske Konjice stekla priprava na projektno delo pri rednem pouku, dijaki pa bodo v uvodnem predavanju seznanjeni z zgodovinskimi in sociološkimi vidiki Žičke kartuzije.
V tednu evropske kulturne dediščine si bodo ogledali dokumentarni film o kartuziji Žiče, 29. 9. 2014 in 30. 9. 2014 bomo organizirali voden ogled kartuzije, 1.10.2014 pa številne delavnice, kjer bodo dijaki glede na svoje interese poglabljali izbrane vsebine na temo dediščine Žičke kartuzije.
V nadaljevanju bomo za osnovnošolce pripravili likovni natečaj ter predstavitev kulturno-vzgojnih vsebin na temo projekta. Pripravili bomo tudi razstavo in druge spremljevalne dogodke.

Mojca Koban Dobnik, prof.


© 2022 Šolski center Slovenske Konjice - Zreče. Vse pravice so pridržane. Izdelal Maksima Web art