• 03 757 18 00
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Novice

Celje - terensko delo dijakov gastronomije in turizma

Celje - terensko delo dijakov gastronomije in turizma

Dijaki programa gastronomsko-turistični tehnik smo v okviru strokovnih vsebin s področja turizma v lepem sončnem dnevu oktobrske sobote bili na terenskem delu v Celju.

Kulturno-zgodovinsko bogastvo Celja smo želeli objeti v čim večji meri. Odkrivali smo, koliko srednjeveškega mestnega obzidja je še ohranjenega, do kod je segala najvišja raven vode v času poplav, se poglobili v srednjeveško življenje Celjskih grofov in delovanje nekdanjega Špitala. Obiskali smo Kip splavarja, Alme Karin, Primoža Trubarja, A. M. Slomška, Vojna in mir, Vodni stolp, Marijino znamenje  in Kip fotografa Josipa Pelikana. Seznanili smo se z grozovitim mučenjem v Obrambnem stolpu mesta in si ogledali  razstavno zbirko mučilnih naprav na Celjskem gradu. Navdušeni smo bili nad lepoto Stare grofije in Knežjega dvora. Sprehodili smo se skozi Celeo, mesto pod mestom, med njenimi starodavnimi zidovi, ki pričajo o bogati preteklosti mesta.

V Stari grofiji smo potovali  s svetovno popotnico Celjanko Almo M. Karlin. Slikali smo se pri spominski plošči na obzidju, kjer je nekoč stala njena rojstna hiša. Nismo pozabili na obnovljeno hišo v Pečovniku, kjer nas razstava na strnjen način kronološko popelje skozi različna življenjska obdobja  izjemne Alme.

Nekaj minut smo namenili širokogrudnemu Alfredu Nobelu in njegovi razsipni celjski ljubezni Sofiji Hess. Odkrivali smo posebnosti posameznih cerkva, kapel od mestnega jedra do znamenite Kalvarije na Jožefovem hribu. Sprehodili smo se po Celjski plaži, mimo Lapidarija do Starega piskra in razkrili njegovo preteklost in sedanjost.

Ustavili smo se pri muzeju Pelikana, znanega celjskega fotografa. Posebno pozornost smo namenili osrednji zanimivosti v Pokrajinskem muzeju, Celjskemu stropu. Spoznavali smo skrivnosti Starokrščanske krstilnice, arhitekturo Stare mestne hiše in posebnost vodnjaka v njeni bližini, občudovali smo popolnoma ohranjeno baročno stavbo Prothasijev dvorec in  druge pomembne kulturne spomenike.

Poučen je bil obisk TIC-a v Celju. Presenečeni smo bili nad številčnostjo turističnih agencij v mestu.

Spoznali smo veliko novega in zanimivega, nadgradili smo svoja teoretična znanja predvsem s področja kulturne dediščine Celja in turističnega vodenja; hkrati pa smo se zabavali in lepo nam je bilo.

Realiziran program terenskega dela si lahko ogledate galeriji slik na spodnji povezavi tukaj.


© 2024 Šolski center Slovenske Konjice - Zreče. Vse pravice so pridržane. Izdelal Maksima Web art