• 03 757 18 00
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Projektni teden na gimnaziji
  • Projektni teden na gimnaziji
  • Projektni teden na gimnaziji
  • Projektni teden na gimnaziji
  • Projektni teden na gimnaziji
  • Projektni teden na gimnaziji

Projektni teden na gimnaziji

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE IN PROJEKTNI TEDEN NA GIMNAZIJI SLOVENSKE KONJICE 2015

Kaj pravzaprav so Dnevi evropske kulturne dediščine? ''Vdihniti življenje vsej naši dediščini'' je bilo geslo, ki ga je francosko ministrstvo za kulturo leta 1984 sprejelo za prve Dneve odprtih vrat zgodovinskih spomenikov in prireditev, ki je v naslednjih letih po vsej Evropi prerasla v gibanje, imenovano Dnevi evropske kulturne dediščine. V nekaj letih so Dnevi evropske kulturne dediščine zaživeli tudi v Sloveniji, z letošnjim šolskim letom pa se je projektu pridružila naša gimnazija.

Letošnji dnevi evropske kulturne dediščine so posvečeni praznovanju. Praznovanje vsakemu izmed nas pomeni nekaj drugega, praznujemo zaradi različnih stvari, na različne načine. Nedavno - septembra 2013 je naša gimnazija praznovala pomemben jubilej, prvih 10 let delovanja. Šlo je praznovanje vseh nas skupaj in tudi Dnevi evropske kulturne dediščine so vsako leto praznik nas vseh, ki nam je kulturna dediščina pomembna. Dediščina nas na najbolj neposreden način seznanja z življenjem naših prednikov, to je s koreninami slehernega med nami. Na naši gimnaziji smo v teh dneh izpostavili 870-letnico prve pisne omembe Konjic, čemur so bile in še bodo skozi celo šolsko leto posvečene številne delavnice in kulturni dogodki.

Slovenske Konjice imajo bogato in razgibano, več kot 870-letno zgodovinsko preteklost, ki sega vsaj že v čas antike, o čemer pričajo najdbe ob nekdanji rimski cesti, ki je vodila tod mimo. V okviru kulturno-zgodovinske dediščine Konjiškega ne moremo mimo številnih dvorcev in gradov. Posebej ponosno omenjamo Žičko kartuzijo, ki letos praznuje 850 – letnico ustanovitve in je letos postala spomenik državnega pomena. Ponosni smo, da je letošnja osrednja slovenska prireditev: SLOVESNO ODPRTJE DNEVOV EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE IN TEDNA KULTURNE DEDIŠČINE 2015, potekala prav v naši Žički kartuziji. V programu prireditve sta sodelovali tudi naši gimnazijki: Iza Zorc in Maruša Fijavž.

Na Gimnaziji Slovenske Konjice smo v zvezi z Dnevi evropske kulturne dediščine 2015, od 21. do 25. septembra 2015, organizirali dneve evropske kulturne dediščine in projektni teden s številnimi dejavnostmi, delavnicami, predavanji, ekskurzijami in odprtjem razstave.

Ker se zavedamo, da je svet skozi glasbo lepši, skozi ples zabavnejši, zaradi oblačil pa edinstven, smo organizirali delavnico z naslovom SREDNJEVEŠKA GLASBA, OBLAČILA IN PLESI, v kateri smo se med drugim naučili plesati srednjeveške plese (mentorici: mag. Mojca Koban Dobnik, prof. in mag. Aleksandra Boldin, prof.; zunanji sodelavci: KUD Galiarda Celje in Literarno društvo Gnezdo Slovenske Konjice).

Skozi raziskovanje našega domačega kraja smo se aktivirali s pomočjo Mladinskega centra Dravinjske doline na delavnici AKTIVIRAJ SE.

Ker vemo, da bi bila brez znanja tudi naša kulturna dediščina pozabljena, smo se UČILI UČENJA (mentorici: Petra Šešerko Viličnjak, prof. in Tanja Lehner, prof.).

Potem, ko smo se naučili učiti, smo pridobivali znanje še na drugih področjih. Imeli smo predavanja o NEVARNOSTIH VIRTUALNEGA SVETA (zunanji predavatelj: Rajko Škarič), KNJIŽNIČNO INFORMACIJSKIH ZNANJIH (mentorica: Doroteja Rušnik Stramšak, prof.; ZUNANJI SODELAVCI: Splošna knjižnica Slovenske Konjice), O NUTRICIZMU (predavateljica: Taja Karner, dipl. biokem.) ter VARNI SPOLNOSTI (predavateljica: Mateja Rebernak, mag. manag.)

Prestopili smo lokalne meje in se odpravili na dve strokovni ekskurziji: V OBSREDOZEMSKO SLOVENIJO (Mentorici: Tatjana Hren, prof. in Mojca šegel, prof.) in NA HOČKO POHORJE (Tatjana Hren, prof. in Darinka Gilčvert Berdnik, prof.).
Četrtek, 24. 4. 2015 je bil namenjen aktivnemu sodelovanju dijakov v delavnicah. Dijaki so lahko sodelovali v naslednjih delavnicah:
• »Naravoslovci« so se ukvarjali s FINANČNO MATEMATIKO (mentorica: Doroteja Štunf, prof. in ABSOLUTNO NIČLO (mentorji: Oskar Krevh, prof., Mojca Šegel, prof. in dr. Viljem Pavlovič).

• »Športniki« so se sprostili ob AKROBATIKI (mentor: Brane Vodopivec, prof.), BOOTCAMP-u (mentorica: Karmen Kotnik, prof.), in GOLFU (mentor: Primož Kračun, prof.).

• Dijaki so urejali tudi MEDNARODNI KOTIČEK (mentorici: Mateja Smolar Tič, prof. in Tatjana Hren, prof.) in PREVAJALI BESEDILA (NEMŠČINA) - mentorici: Jožica Orož Berginc, prof. in Maja Dragan, univ. dipl. prev.)

• »Informatiki« so pripravili PROMOCIJSKI VIDEO (mentorice: Vasja Ivančič, univ. dipl. org., mag. Katja Premru Kampuš, prof. in Mihaela Ribič, prof.), iz katerega lahko podoživimo pestro dogajanje na naši gimnaziji.

• »Igralci« so odigrali odlomek iz prizora, ki so ga pripravili v ENGLISH DRAMA CLUB-u (Mentorici: mag. Marjetica Štante Kapun, prof. in Mateja Smolar Tič, prof.)

• »Estetiki in umetniki« so pripravili in urejali razstavo v avli šole (mentorica: Doroteja Rušnik Stramšak, prof.; zunanji sodelavec: Erik Vodenik, študent arhitekture)

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine so gimnazijci kreativno ustvarjali v ZGODOVINSKO-ARHITEKTURNIH DELAVNICAH (mentorica: mag. Aleksandra Boldin, prof.; zunanja sodelavca: Erik Vodenik, študent arhitekture in Blaž Kokol, študent strojništva) – ta delavnica je bila podlaga za razstavo: DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE IN PROJEKTNI TEDEN NA GIMNAZIJI SLOVENSKE KONJICE, ki jo je 25. 9. 2015 ob 11. uri v avli Gimnazije Slovenske Konjice otvorila direktorica – ravnateljica: Jasmina Mihelak Zupančič, univ. dipl. ekon. Razstava bo v avli Gimnazije Slovenske Konjice na ogled skozi celo jesen.

Dejavnosti, delavnice, predavanja in ekskurzije v okviru PROJEKTNEGA TEDNA (koordinatorica: mag. Marjetica Štante Kapun, prof.) so bile na Gimnaziji Slovenske Konjice javno predstavljene na prireditvi v avli šole, skupaj z dejavnostmi, delavnicami in odprtjem razstave v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine na gimnaziji, 25. 9. 2015 ob 11. uri. Prireditev je povezovala dijakinja Lara Kraljević.

Koordinatorica Dnevov evropske kulturne dediščine na Gimnaziji Slovenske Konjice:
mag. Aleksandra Boldin, prof.


© 2023 Šolski center Slovenske Konjice - Zreče. Vse pravice so pridržane. Izdelal Maksima Web art