Šolski center Slovenske Konjice - Zreče je v okviru programa Phare 2003 Vseživljenjsko učenje »Učenje za generacije - aktivno skozi življenje« v letu 2005/ 2006 izvedel program izobraževanj, ki je bil namenjen različnim ciljnim skupinam. Programe smo izvajali skupaj z našimi partnerji :
- Kmetijsko gozdraski zavod Celje
- Turistično društvo Mlače
- Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Celje
- GIZ Dravinjske doline Slovenske Konjice
Izvedeno je bilo :
I. PROGRAMI ZA MLADE - MLADOST = VIZIJA Mladost je Vihravost, Ideje, Znanje, Inovativnost in Jasne Ambicije)
1. POKLIC IN KARIERA
V času 16 ur (4x4ure) so udeleženci skupaj z moderatorko spoznali naslednje vsebine : postavljanje ciljev (postavljali cilje za življenje, uspeh, kariero; izbor poklica (motivi, vpliv zodiakalnih znamenj); organizacija časa in aktivnosti, moč pozitivnega mišljenja, spretnosti medsebojnih odnosov na delovnem mestu in v življenju, kariera-kaj je to.
2. UČNO PODJETJE
V času 30 ur so zaposleni v Učnem podjetju v praksi spoznali vsa področja od ustanovitve podjetja, procesa zaposlovanja s praktičnim delovanjem v podjetju od finančnega, računovodskega oddelka, tajništva, kadrovskega oddelka, komerciale. Udeleženci so dejansko delali v podjetju, ga vodili, upravljali in kot izvajalci imeli povratne informacije, saj je podjetje dejansko registrirano.
3. USPEŠNO KOMUNICIRANJE IN SKUPINSKO DELO
V času 16 ur (4x4ure) so udeleženci skozi aktivno delavnico spoznali osnove uspešnega komuniciranja. Delavnice so potekale kot predavanje, delo v parih, komunikacijske igre, igre vlog in skupinski pogovori. Na takšnem principu je vsak udeleženec zmožen prispevati in ima možnost prispevati v proces, sodelovanje spodbuja inteligenco prisotnih in s tem nastanek kolektivne inteligence.
4.ORGANIZACIJA PODEŽELSKEGA TABORA
Izvedba v Mlačah, v poletnih mesecih.
II. PROGRAMI ZA AKTIVNO PREBIVALSTVO - TURIZEM
5.PROGRAM ZA NOSILCE TURISTIČNE DEJAVNOSTI NA KMETIJI
Program traja 70 ur, od tega je 24 ur praktičnega pouka. Teoretične delavnice: Turizem v svetu in pri nas, Turizem na kmetiji v Sloveniji, Zakonski predpisi Veterinarsko sanitarni pogoji za predelavo živil živalskega izvora, Turizem smo ljudje, Novogradnje in obnove hiš za potrebe turizma na kmetiji s poudarkom na ohranjanju arhitekturne dediščine, Ureditev prostorov za goste, Ohranjanje etnološke dediščine-temelj turizma na kmetiji, Kakovost v turizmu in kategorizacija tur. Kmetij, Uspešno trženje turistične kmetije - specializacija ponudbe turističnih kmetij, Prodaja vina na turistični kmetiji, vodenje evidenc, Komuniciranje z gosti na turističnih kmetijah, Kalkulacije in oblikovanje cen na turistični kmetiji. Praktično usposabljanje : Prehrana gostov: Sestava menijev, oblikovanje jedilnikov, organizacija dela, zdrava prehrana, higiena živil; kuhanje in strežba na turistični kmetiji; priprava hrane (poudarek na zdravi prehrani in domači hrani), posoda za kuhanje in serviranje, pribor, kuhinjsko in namizno perilo, uporaba in vzdrževanje gospodinjskih strojev, aparatov in naprav, poznavanje mesa.
Ob koncu usposabljanja so udeleženci izdelali seminarsko nalogo in jo pred komisijo tudi zagovarjali. Ob zaključku vseh nalog so udeleženci prejeli certifikat.
6.TURISTIČNI DELAVCI V TUR. DRUŠTVIH
Program traja 60 ur in je bil namenjen vsem organizatorjem raznih prireditev na lokalni ravni. Vsebinsko so se udeleženci seznanili in si pridobili vpogled na naslednja področja :organizaciji, etnologijo (življenjski ciklus človeka, ki zajema vedenj o načinu življanj in oblačili kulturi, zgodovino, komunikacvijo in promocijo. Tečaj je seznanil o tem, kako preteklost prenesti v sedanjost (delo, oblačila kultura, orodja, praznovanja). Predavali so priznani etnologi, zgodovinatju, kulturologi,...
III. PROGRAMI ZA AKTIVNO PREBIVALSTVO
8.ROČNO SPRETNOSTNE DELAVNICE
Program traja 20 ur. Udeleženke so se naučile izumirajoče obrti pletenja iz šibja in rokovanja z naravnimi materiali (glina, ličje)
9.RESTAVRIRANJE
Program traja 30 ur. Na tečaju sta strokovnjaka pokazala strokovne prijeme pri obnavljanju eksponatov (predvsem iz lesa), ki so jih udeleženci prineski s sabo in jih želijo ohraniti za naslednje generacije.
10.ZDRAVILNA ZELIŠČA
Program traja 16 ur (4 delavnice po 4 ure na različne teme) : Zelišča domačega vrta (predstavitev zelišč, ki so včasih rasla na obhišnih vrtovih in njihova uporabnost), Zelišča drugače (zelišča v biodinamičnem vrtu, zelišča za naravne barve, dišave, okrasni pomen zelišč); Zelišča za naravno kozmetiki, Pridelovanje in predelava zelišč kot dopolnilna dejavnost na kmetiji. Vsako predavanje so spremljali diapozitivi, sproščeni pomenenki z udeleženci, priprava zdravilnih napitkov in hrane in podobno.
11.JEZIKOVNO OPISMENJEVANJE
Začetni 40-urni tečaj italijanščine v Laškem in nemščine v Slovenskih Konjicah. Skupine so bile majhna, namenjena začetnikom, ki so se naučile osnovnega sporazumevanja v tujem jeziku in se usposobili za branje manj zahtevnih besedil.
12.E-OPISMENJEVANJE
Tečaj obsega 20 ur na temo »Word od A do Ž«, kjer so se udeleženci pripravili na samostojno delo in pisanje besedil z računalnikom. Vsak udeleženec je delal na svojem računalniku, predavatelj pa je poskrbel za prikaz obravnavanih postopkov tudi preko multimedijskega projektorja. Vsebina tečajev je zelo praktična in omogoča takojšen prenos znanja v prakso, kar so potrdili tudi udeleženci.
13.KUHANJE IN STREŽBA
Tečaj obsega 32 ur na različne teme :
Kuharstvo :
- priprava svečanih menijev in zdrava prehrana (zelišča - vključevanje v vsakdanje jedilnike, zdravilni učinki zelišč, druženje posameznih zelišč - s posameznimi jedmi )
- pripravimo menijev za svoje najdražje ali goste (mali prigrizki, mesni galantini, mini sladka presenečenja )
Strežba :
- svečani pogrinjki za različne priložnosti lepo pripravljen prostor za naše goste - ponos našega ustvarjanja ( urejenost prostora, priprava svečanega pogrinjka, delavnica zlaganja serviet za pripravo pogrinjkov, animacija za goste)
- izvedba omizja za izredni obrok ( priprava prostora, omizja za izredni obrok, animacija za goste - program dogajanj )
Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije. Za vsebino tega dokumenta je izključno odgovoren ŠCZ in zanj v nobenem primeru ne velja, da odraža stališče Evropske unije!