• 03 757 18 00
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Novice

Skupinska fotografija iz prekmurja

Na oblačno jutro smo se s sošolci in profesorji odpravili na nepozaben izlet po Prekmurju. Čeprav je dan sprva deloval nekoliko turoben, se je vreme hitro izboljšalo – oblaki so se razkadili, sonce je pokukalo izza neba in popoldne je postalo vroče ter poletno razigrano. Vzdušje je bilo veselo in vsi smo bili polni pričakovanj.

Naša prva postojanka je bil Babičev mlin na Muri, eden zadnjih še delujočih plavajočih mlinov v Sloveniji. Sprehodili smo se do reke, kjer nas je pričakalo spokojno vzdušje in čudovit pogled na star mlin. Izvedeli smo veliko zanimivega o tradicionalnem načinu mletja žita in o pomenu ohranjanja tovrstne dediščine. Mlin nas je s svojo zgodbo in okolico naravnost očaral.

Zatem smo obiskali Šunkarno Kodila, kjer nas ni sprejel kar nekdo, temveč kar sam direktor podjetja. Njegova predstavitev je bila zelo zanimiva in profesionalna – z veliko strasti nam je razložil postopek pridelave pršuta in šunke, predstavil tradicijo podjetja ter poudaril pomen kakovostnih sestavin in lokalnega izvora. Ogledali smo si sušilnice in druge prostore, vse pa je bilo urejeno s poudarkom na kakovosti in estetiki. Seveda degustacije ni manjkalo, in mnogim so bile prekmurske dobrote zelo všeč.

Po krajšem postanku smo se odpravili proti stolpu Vinarium v Lendavi. Zame je bil ta del izleta najbolj impresiven. Ko smo se povzpeli na vrh stolpa, se mi je odprl dih jemajoč razgled na štiri države – Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo. Pokrajina, prekrita z vinogradi in griči, se je v sončni svetlobi kar svetila. Ta razgled me je popolnoma prevzel in še danes mi je v spominu kot nekaj čarobnega.

Za zaključek smo obiskali Hišo vin Cuk, kjer smo doživeli pravo vinsko pravljico. Obisk smo zaključili z degustacijo izbranih vin, ki so nas navdušila s svojo kvaliteto, okusom in prefinjenostjo. Vzdušje v Hiši vin Cuk je bilo prijetno in toplo, prijazni gostitelji pa so poskrbeli, da smo se počutili zares dobrodošle. Mene je njihova vina resnično navdušila – vsako je imelo svoj značaj in posebno aromo, kar je pustilo močan vtis.

Izlet v Prekmurje je bil poln lepih trenutkov, novih spoznanj in pristnega veselja. Vsaka točka našega ogleda je bila nekaj posebnega, a meni bosta v spominu najbolj ostala čudovit razgled s stolpa Vinarium in izvrstna vina iz Hiše vin Cuk. Preživeli smo dan, ki ga ne bom zlahka pozabila.

Anja Košič

 

 

 

 

Evropski dan jezikov na SPSŠ Zreče

Dijaki se zavedajo pomembnosti znanja jezikov kot osnovnega gradnika kulture, vedo, da je znanje tujih jezikov lahko poklicno orodje in tudi, da je v raznolikosti jezikov neprecenljivo bogastvo.

Letošnjemu dnevu jezikov smo pri nas namenili pomemben prostor med poukom  angleščine, nemščine in slovenščine. Dijaki  so se preizkusili v znanju o jezikih z reševanjem kvizov, oblikovali so plakate o kulturah različnih držav ter iskali znamenja nebesednega jezika po šoli. Ob tem  so se naučili, da je tudi mednarodni sistem znakov po ISO standardih za varnost – A Universal Language of Safety.

                                                                                                                     

Mateja Smolar Tič

 

Povezava do forografij - https://scskz-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/tomazc_sc-konjice-zrece_si/Ej12VAaMVPpAh73r0uCcgkAByqTxmX6JUuzMH_Cw8w794Q?e=gy7dXI

  • Sejem v Slovenskih Konjicah
  • Sejem v Slovenskih Konjicah
  • Sejem v Slovenskih Konjicah

6. septembra 2025 je v Konjicah potekal tradicionalni Jurjev sejem, ki vsako leto privablja številne obiskovalce iz širše okolice. Med sodelujočimi smo bili tudi trije dijaki Srednje poklicne in strokovne šole Zreče, smer gastronomsko-turistični tehnik, ki smo se pod mentorstvom gospe Helene Sovec aktivno vključili v dogajanje.

Za to priložnost smo v šolski kuhinji pripravili različne slane in sladke dobrote, pri čemer smo uporabili pridobljeno znanje iz kulinarike in strežbe ter posebno pozornost namenili tako okusu kot tudi estetskemu videzu jedi. Na sejmu smo imeli svojo stojnico, kjer smo obiskovalcem ponujali domače pripravke, se z njimi prijazno pogovarjali in predstavljali našo šolo ter smer. Z nami so svoje izdelke in proizvode na stojnicah ponujali številni mojstri rokodelske obrti.

Dogodek je bil odlična priložnost, da smo preizkusili svoje praktično znanje v resničnem okolju, spoznali pomen dobre predstavitve izdelkov in vljudne komunikacije s kupci. Obenem smo se povezali z lokalno skupnostjo in prispevali k pestremu dogajanju na sejmu. Celotna izkušnja nam je omogočila, da smo razvijali svojo ustvarjalnost, podjetniški duh in občutek za timsko delo, hkrati pa smo se zabavali in ponosno zastopali našo šolo.

Ena izmed dobrot je bila Škalska pogača, katero bomo skupaj z lokalno skupnostjo poskušali ponovno obuditi in njen recept razširiti med lokalne prebivalce.

  • Lendava
  • Lendava
  • Lendava
  • Lendava
  • Lendava
  • Lendava

 

Dijaki programa gastronomija in turizem iz SPSŠ Zreče smo v okviru strokovne ekskurzije obiskali Lendavo, ki je znana po svoji bogati zgodovini, kulturni raznolikosti in vinogradniški tradiciji. Ekskurzija je bila namenjena spoznavanju turističnih znamenitosti ter lokalne kulinarične in vinarske ponudbe, ki sta za naš izobraževalni program izjemno pomembni. Prvi del obiska je bil namenjen vzponu na stolp Vinarium, ki velja za eno največjih turističnih znamenitosti v regiji. Z višine 53,5 metra se nam je odprl čudovit panoramski razgled na štiri države – Slovenijo, Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško. S tem smo dobili vpogled v geografske in kulturne posebnosti območja, kjer se stikajo različne narodne skupnosti in tradicije. Po ogledu stolpa smo obiskali kmetijo Cuk, kjer smo se udeležili strokovno vodene degustacije prekmurskih vin. Spoznali smo lokalne vinske sorte, postopke pridelave in pomen vinske kulture za razvoj turizma v Lendavi. Degustacija nam je omogočila razumevanje povezave med vinogradništvom in gastronomsko ponudbo regije. Ekskurzija v Lendavo je bila izjemno poučna in nam je omogočila, da smo pridobljeno teoretično znanje prenesli v prakso. Doživetje nas je spodbudilo k razmišljanju o pomenu ohranjanja lokalne tradicije ter vključevanja avtentičnih doživetij v turistično ponudbo.

 

Prireditev ob dnevu Evrope na SPSŠ Zreče

9. maj je dan Evrope - dan praznovanja miru in enotnosti v Evropi. Na Srednji poklicni in strokovni šoli Zreče smo ga obeležili s prireditvijo, na kateri smo poudarili, da Evropska unija že 75. leto ponosno stopa po poti sanj, ki so postale resničnost. Prizadeva si za mir, enotnost in svobodo za vse. Že tri četrt stoletja utrjuje mostove med narodi in uresničuje vizijo skupne prihodnosti.

Ob praznovanju dneva Evrope se še posebej zavedamo, da je mir ena najdragocenejših vrednot. Želimo si zdravja, varnega življenja in potovanj brez strahu. Želimo si tistega, česar smo Evropejci vedno bili zmožni - ko smo se pobirali iz ruševin vojne, krize in lakote. Želimo si poguma, da spregledamo, da popravimo napake in postanemo močnejši – kajti le skupaj lahko  iz krize stopimo kot zmagovalci. Predvsem pa je pomembno, da ne obupamo v skrbi za ljudi, za planet in v zavezanosti znanstveni resnici.

Želimo si konca vojne v Ukrajini, v Palestini in drugod po svetu. Želimo si manj strahu in več strpnosti, vztrajnosti, zaupanja ter upanja v boljšo prihodnost.

Na prireditvi so o pomenu dneva Evrope in Evropske unije spregovorili dijaki in gostje. Med njimi so bili direktorica občinske uprave Občine Zreče, direktorica-ravnateljica Šolskega centra Slovenske Konjice-Zreče, direktorica-ravnateljica šole Franz-Oberthür-Schule iz Würzburga ter  koordinator Erasmus+ projektov z nemške šole.

Po deklamaciji pesmi Neže Maurer Nekaj ali nekdo je Anja je predstavila svoji avtorski pesmi Zavetje in Dom, ki ju je napisala posebej za to priložnost. Ob verzih in spremljajoči glasbi smo se potopili v svet njenih misli in občutij. Njene besede so nas globoko nagovorile in razkrile njeno notranjo moč, a tudi ranljivost ter iskanje miru. Pesem Dom je izpostavila globoko sporočilo o pomenu varnosti, pripadnosti in doma.

Dogodek smo nadgradili z zgodbo o Ikarju in Dedalu ter z lutkovno predstavo. Tako smo prireditvi vdahnili dodatno toplino in ustvarjalnost. Prikazali smo, kako sta Ikar in Dedal povezana s sodobno Evropo in kako je Evropa dobila ime.  Poudarili smo, da sta Ikar in Dedal simbol poguma in napredka - kot Evropa sama – le da je Ikar tvegal preveč, Evropa pa ne. Njuna zgodba simbolizira človeško željo po preseganju meja mogočega, obenem pa opozarja na nevarnosti pretirane ambicije. Feničanska princesa Evropa je bila začetek;  današnja združena Evropa pa je njeno nadaljevanje. Iz princesine zgodbe so zrasli narodi, ideje in kultura. Dedal in Ikar ostajata večna dilema - kako se dvigniti in ne pasti. Zgodovina nas uči, da se sanje prenašajo iz roda v rod;  a sanje brez meja potrebujejo razumevanje svojih korenin.

Povezovalca programa sta nas popeljala iz sveta razmišljanja in sanj v bolj stvaren, a hkrati lahkoten svet – v svet kulinarike in lepot evropskih mest. Ogledali smo si navdihujoč film o okusih Evrope, ki nas je z lepoto in slikovitimi podobami evropskih mest povsem prevzel. Popotovanje smo sklenili s simboličnim prehodom iz Evrope v srce Slovenije - v objem domače pesmi, tradicionalne hrane in bogate kulturne dediščine. Ob zvokih slovenske glasbe so nas spremljale zgodbe okusov naših babic in slikovitosti slovenskih pokrajin, medtem ko so citre zaigrale melodijo za dušo.

Prireditev smo zaključili s podelitvijo Europasov dijakom, ki so v okviru projektov Erasmus+ opravljali izobraževanje v Nemčiji, na Portugalskem in na Hrvaškem.

Štefica Fink

 

Več fotografij si lahko pogledate na povezavi.

  • Gourmet Cup 2025, Krvavec
  • Gourmet Cup 2025, Krvavec
  • Gourmet Cup 2025, Krvavec
  • Gourmet Cup 2025, Krvavec
  • Gourmet Cup 2025, Krvavec

Gourmet Cup 2025, Krvavec

Prvi ponedeljek v mesecu marcu je že tradicionalno rezerviran za Gourmet cup na snegu, katerega organizira Gostinstvo Jezeršek. Prireditev, kjer se na Krvavcu srečajo mladi talenti iz različnih gostinskih šol Slovenije, chefi mentorji, kateri jim pomagajo, gostinci, vinarji, ponudniki gostinske opreme in še kdo. S skupnimi močmi se izvede fantastičen dogodek, na katerem ne manjka odlične hrane, dobre kapljice, obilo smeha, veselja, druženja, smučanja in plesa.

Zahvaliti se moramo chefu Andreju Smogavcu, kateri nam je pomagal že drugo leto. Bao bunsi so šli za med, zakaj pa lahko preverite v recepturi. 

Recept:

 

pdfSPSŠ_ZREČE.pdf

  • Dijaka 3. letnika gastronomsko- turistične smeri uspešna na mednarodnem tekmovanju v Dubrovniku
  • Dijaka 3. letnika gastronomsko- turistične smeri uspešna na mednarodnem tekmovanju v Dubrovniku
  • Dijaka 3. letnika gastronomsko- turistične smeri uspešna na mednarodnem tekmovanju v Dubrovniku
  • Dijaka 3. letnika gastronomsko- turistične smeri uspešna na mednarodnem tekmovanju v Dubrovniku
  • Dijaka 3. letnika gastronomsko- turistične smeri uspešna na mednarodnem tekmovanju v Dubrovniku
  • Dijaka 3. letnika gastronomsko- turistične smeri uspešna na mednarodnem tekmovanju v Dubrovniku
  • Dijaka 3. letnika gastronomsko- turistične smeri uspešna na mednarodnem tekmovanju v Dubrovniku
  • Dijaka 3. letnika gastronomsko- turistične smeri uspešna na mednarodnem tekmovanju v Dubrovniku

Prvi teden v februarju smo se udeležili »Festivala gastronomije in mednarodnega tekmovanja kuharjev, natakarjev, barist, barmanov in restavracij«. Letos je ponovno potekalo v čudovitem ambientu dubrovniških hotelov.

Na »Dubrovnik Royal Gourmet 2025«, sta odšla Klarisa in Žan, oba dijaka tretjega letnika. Klarisa je pripravila črno rižoto z kozicami, bučo in penečim vinom. Osvojila je srebrno odličje. Žan je  pripravil piščančjo ruladico z ohrovtom v smetanovi omaki s slivami, skutni cmok in pire iz sladkega krompirja.  Osvojil je bronasto odličje. Svoje delo sta opravila strokovno in v skladu z vsemi napotki, smernicami in po načrtu, katerega so izdelali že v šolski kuhinji v Zrečah.

Ambient, narava in prijazni organizatorji ter domačini so na tekmovalca in na obe spremljevalki, mentorico Heleno Sovec in Špelo Brezovnik,  naredili prav poseben vtis. V šoli se že izvajajo aktivnosti, da bodo dijaki v Dubrovnik odšli tudi preko Erasmus+ izmenjave, na praktično usposabljanje. Tudi tokratna udeležba je bila sofinancirana s strani Evropske unije, Erasmus + projektov.

 

 

 

POMEN UČENJA O EU ZA RAZVOJ AKTIVNEGA DRŽAVLJANA – INFORMATIVNI DNEVI

Temelj življenja v EU so svoboda, demokracija, enakost in pravna država, spodbujanje miru, varnosti in stabilnosti. Mladi, ki razumejo delovanje EU in njene vrednote, so bolje opremljeni za sodelovanje v demokratičnih procesih ter za odgovorno odločanje na lokalni, nacionalni in evropski ravni.

Dijaki ambasadorji SPSŠ Zreče si prizadevajo, da svoja znanja in informacije o EU in EP prenašajo na sošolce in osnovnošolce v lokalnem okolju. Velika priložnost za širjenje tovrstnih znanj sta bila informativna dneva in Dnevi odprtih vrat, ko nas je obiskalo veliko učencev različnih osnovnih šol. Dijaki svoje ambasadarstvo opravljajo z velikim navdušenjem. Poudarjajo, da se premalo zavedamo blaginje, v kateri živimo. Našim prednikom vedno ni bilo tako lepo. V vojni je bil svet drugačen. Po dveh strašnih vojnah je Evropa krvavela. Rane so bile globoke, pregloboke,  da bi jih zdravili sami.

Tedanji vizionarji, zlasti Schuman in Churchill, so razumeli, da edina pot naprej vodi skozi povezovanje in bodo le tako presegli sovraštvo in strah ter zgradili novo prihodnost. Iz pepela vojne se je rodila nova ideja – ideja miru in sodelovanja. Rodile so se "Združene države Evrope".

Danes imamo Evropo, ki je več kot samo skupnost držav, je skupnost vrednot – miru, solidarnosti in enotnosti. Evropa smo mi Evropejci – različni, a povezani!

Evropa ni popolna, a sanje o mirni, povezani celini ostajajo žive. Naj bodo vrednote tiste, ki nas povezujejo, in prihodnost tista, ki nas navdihuje, da uresničujemo cilje, korak za korakom.

 

Štefica Fink

 

 

Za več fotografij kliknite na povezavo.

RAZPRAVA Z EVROPSKIM POSLANCEM MATEJEM TONINOM

V ponedeljek, 27. januarja 2025, nas je na šoli obiskal evropski poslanec gospod magister Matej Tonin. Razprava o aktualnih evropskih temah je bila zanimiva. Osredotočili smo se na migracijsko politiko Evropske unije, kakovost živil na evropskem trgu, krepitev evropske obrambne industrije, gospodarsko konkurenčnost EU, širitev Evropske unije, energetsko varnost ter vlogo mladih v prihodnosti EU.

Gospod Tonin je poudaril potrebo po učinkovitejšem upravljanju migracij. Predstavil je t. i. avstralski model za reševanje migrantske krize, ki spodbuja vračanje ilegalnih migrantov in vzpostavitev migrantskih centrov izven EU, kar bi prispevalo k boljši zaščiti zunanjih meja unije.

Dotaknili smo se problematike kakovosti živil na evropskem trgu. Omenil je primer ponarejenega medu. Izpostavil je potrebo po jasnem označevanju porekla in uvedbi strožjih nadzornih mehanizmov in sankcij za kršitelje.

Kot ključne dejavnike za povečanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva v primerjavi z ZDA in Kitajsko je navedel  potrebe po inovacijah ter vlaganjih v raziskave in razvoj.

Pri vprašanju širitve Evropske unije je poudaril, da je vključevanje držav Zahodnega Balkana v EU strateškega pomena za stabilnost in varnost regije; da pa je postopek dolg in zahteven, preden izpolnijo vse kriterije za članstvo.

V razpravi o energetski varnosti je izpostavil pomen jedrskih elektrarn, nujnost uporabe obnovljivih virov energije in čiste tehnologije.

Glede vloge mladih v prihodnosti EU je opozoril na pomen izobraževanja, zaposlovanja in participacije mladih v evropskih zadevah, pri čemer zlasti programi Erasmus+ spodbujajo mobilnost, pridobivanju novih znanj in veščin ter vključevanje mladih v procese odločanja na evropski ravni.

Razprava je bila zelo poučna in nam je ponudila globlji vpogled v aktualne izzive, s katerimi se sooča Evropska unija.

Zahvaljujemo se gospodu Toninu za njegov čas in pripravljenost deliti svoje poglede ter se veselimo nadaljnjih srečanj in sodelovanja.

Štefica Fink

Več fotografij na povezavi tukaj.

Podkategorije

© 2025 Šolski center Slovenske Konjice - Zreče. Vse pravice so pridržane. Izdelal Maksima Web art