• 03 757 18 00
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Novice

Zaključna ekskurzija v Štanjel, SPSŠ 22.6.2021

Zaključna ekskurzija v Štanjel, SPSŠ 22.6.2021

Ob zaključku šolskega leta so se dijaki 2. in 3. letnikov programa strojni in gastronomsko-turistični tehnik tik pred skokom v sproščene počitniške dni  napotili na zadnje skupno druženje v slikovito kraško vasico Štanjel.

Sprehodili so se skozi biser slovenske kraške arhitekture. Pot jih je vodila  po ozkih ulicah med kamnitimi hišami, ki vsaka zase ohranjajo skrivnostne  zgodbe preteklosti. Povzpeli so se na vrh griča, s katerega se razprostira čudovit razgled na dolino pod njim. Grič je bil poseljen že v prazgodovini in  v rimskem obdobju, o čemer  pričajo ostanki stavb in nagrobniki, mogočen grad, o njegovem srednjeveškem življenju pa strnjena vas pod njim. Izjemnost vasi dajeta obzidje z vhodnimi stolpi in Ferrarijev vrt,  ki ga je ustvaril arhitekt Maks Fabiani. Dijaki so občudovali ovalni bazen belimi lokvanji in z otočkom v njem, razgledni paviljon, vodomete, umetno votlino in se predajali omamnemu vonju sivke in mediteranskega rastja na terasah tik pod Ferrarijevo hišo.

Ogledali so si najstarejšo kraško hišo, ki o Krasu spregovori skozi gradnjo in predmete, ki so jih uporabljali njegovi preprosti prebivalci. Suha gradnja, kamniti žlebovi, štirna, spahnjenca, porton in skrle na strehi so le del od vsega, kar nas popelje v čase, ko je trmasti Kraševec izrabil naravne danosti sebi v prid.

Popoldne so preživeli v Izoli. Poiskali so si svoj prostor ob morju in hitro skočili v vodo, ki je bila prijetno osvežilna. Druženje na plaži je hitro minilo, smeha in dobre volje ni manjkalo in ob 17. uri  so se odpravili proti domu.

Preživeli so lep, sproščujoč in hkrati poučen dan; spet eden izmed tistih, ki jim bo zagotovo ostal v mozaiku lepih spominov.

Ostale fotografije so na voljo na povezavi: https://scskz-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/stefanja-steficaf_sc-konjice-zrece_si/ElM3_Kqly2FLmewnsHmNo68B5ubzmFptM1UXOMZ755VGqQ?e=y8SYn5

 


© 2024 Šolski center Slovenske Konjice - Zreče. Vse pravice so pridržane. Izdelal Maksima Web art