• 03 757 18 00
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Projekti in izmenjave

  • Po kulturnih in zgodovinskih poteh kartuzije v Žičah
  • Po kulturnih in zgodovinskih poteh kartuzije v Žičah
  • Po kulturnih in zgodovinskih poteh kartuzije v Žičah

Po kulturnih in zgodovinskih poteh kartuzije v Žičah

S filmom Psalmi tišine, ki ga je v Domu kulture vrtel Center za kulturne prireditve,

so dijaki konjiške gimnazije v okviru kulturnovzgojnega projekta Živimo dediščino Žičke kartuzije spoznali Žiče kot zgodovinski evropski kulturni in politični epicenter.

V dejavnostih medpredmetnega sodelovanja so kulturni spomenik iz različnih predmetnih področij dijakom osvetlili profesorji. Nadaljevali so s strokovno ekskurzijo v Dolino svetega Janeza, kakor so ta kraj poimenovali kartuzijani. Čeprav so njihovi psalmi in molitve že davno utihnili, so sledovi delovanja mogočne kartuzije še vidni. Dijaki so spoznavali vsebine in zanimivosti stoletij duhovnega, gospodarskega in javnega delovanja menihov v zgornjem in spodnjem samostanu. Razstava rokopisov jim je odstrla pogled na eno največjih knjižnic stare celine v tedanjem času, z zanimanjem pa so spoznavali tudi še danes ohranjene srednjeveške arhitekturne detajle.
Na simbole v obeh nekdanjih samostanih je dijake opozorila naša profesorica zgodovine mag. Aleksandra Boldin, konjiški TIC pa je dijakom omogočil brezplačen vstop in vodenje po kompleksu Žičke kartuzije.
V strnjeni obliki so dijaki tako spoznali del evropske kulture in zgodovine, tesno zraščene z našimi kraji in ljudmi, kar bo pripomoglo k razvijanju smisla za vrednotenje in ohranjanje le te. Začutili pa so tudi mir, ki je še ohranjen, prvobitnost in duha prostora, ki daje kartuziji še dodatno vrednost.(MKD)


© 2021 Šolski center Slovenske Konjice - Zreče. Vse pravice so pridržane. Izdelal Maksima Web art