• 03 757 18 00
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Projekti in izmenjave

  • Radost bivanja na konjiški gimnaziji
  • Radost bivanja na konjiški gimnaziji
  • Radost bivanja na konjiški gimnaziji
  • Radost bivanja na konjiški gimnaziji

Radost bivanja na konjiški gimnaziji

S projektnim dnem »Živimo dediščino Žičke kartuzije« na Gimnaziji Slovenske Konjice,

 

ki pomeni sklepni del prvega dela projekta z istim imenom, smo dijakom omogočili obogatitev obstoječih vzgojno-izobraževalnih programov s kulturnovzgojnimi vsebinami Žičke kartuzije. S številnimi delavnicami, ki jih na kratko predstavljamo v nadaljevanju, smo želeli izpostaviti ta spomenik kot stičišče zgodb preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.
Da ponudba popularnih oblik turizma, ki nastajajo v okviru trajnostnega turizma, temelji na uporabi naravne in kulturne dediščine, so dijaki spoznavali v delavnici KULTURNI TURIZEM (mentorica Tatjana Hren). Izdelali so kolesarsko turistično pot med Ločami in Špitaličem oziroma Žičko kartuzijo, s posebnim poudarkom na prikazu naravne in kulturne dediščine na omenjeni poti.
Delavnica VARSTVO KULTURNE DEDIŠČINE (mentorji: Petra Klima, Matija Plevnik, univ.dipl. arheol. in Andreja Mihelčič, konservator, Zavod za varstvo kulturne dediščine OE Celje) je dijake seznanila s pojmom kulturne dediščine, osvetlila delo restavratorjev in arheologov ter uzavestila pomen tega spomenika v ožjem in širšem prostoru.
Spoznavanje avdio vodenja kot zanimive oblike turističnega vodenja, delo z avdio vodniki ter priprava in snemanje novih vsebin za njihovo nadgradnjo so vsebine, ki jih je dijakom predstavila vodja TIC Tjaša Kangler v delavnici AVDIO VODNIKI PO ŽIČKI KARTUZIJI.
Predhodno delo na terenu (ogled, skiciranje in fotografiranje) na področju nekdanjega spodnjega in zgornjega samostana so dijaki poglabljali z mag. Aleksandro Boldin. Delavnica SIMBOLI V KARTUZIJI je bila za dijake priložnost za raziskovanje in odkrivanje kronogramov, grafičnih simbolov ter znamenj za abstraktne pojme.
KALIGRAFIJA je pod mentorskim vodstvom Izidorja Roškarja dijakom ponudila oblikovanje črk karolinške minuskule.
V delavnici ŽIČKI ROKOPISI (mentorici Mihaela Ribič in Jožica Orož Berginc) so dijaki spoznali odlomek znamenitega epa Filipa Žičkega, preizkusili so se v lepopisju in po zgledu kartuzijanov iluminirali začetnice.
VIDEO SEKCIJA je slikovna in fotografska gradiva dosedanjega dela medijsko obdelala in pripravljala projekcijo prireditve, s katero nadaljujemo projekt Živimo dediščino Žičke kartuzije (mentorica Vasja Ivančič).
Dejavnosti sestave »projektnega čaja« iz kapucinke, marjetice in trobentice ter odkrivanje skrivnosti kartuzijanske zeliščne lekarne sta dijake zaposlovali v ZELIŠČARSTVU pod vodstvom Dragice Černigoj Kropf.
Unikatne čajne vrečke z ročno poslikavo so nastale v dejavnosti ROČNODELSKA UMETNOST (mentorica Doroteja Stramšak Rušnik).
Delavnica OBLIKOVANJE GLINE pod vodstvom Tanje Gobec je dijakom ponudila izkušnjo pozabljene rokodelske obrti, ki so jo poznali tudi kartuzijani.
Zbrano in osredotočeno so dijaki spremljali predavanje RADOST BIVANJA, ki se je osredotočalo na parametre človekovega duhovnega bivanja. Nove dimenzije bivanja in zavedanja sta dijakom odstirala mentorja Tanja Lehner in Branko Cestnik z gostom patrom cistercijancem iz stiškega samostana.

Vodja projekta: Mojca Koban Dobnik


© 2021 Šolski center Slovenske Konjice - Zreče. Vse pravice so pridržane. Izdelal Maksima Web art